A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустська гімназія №4 Хустської міської ради Закарпатської області

Всеукраїнська дитячо-юнвцька військово-патріотична гра "Сокіл" ("Джура")

Дата: 15.04.2019 21:13
Кількість переглядів: 1877

Звіт рою "Нічні кажани"

Рій «Нічні кажани»

Звіт про Добре діло

"Роби добро і залучай до цього інших"

Здійснений (проведений) з 2018 до 2019 року

Виховник: Матей Юрій Юрійович.

Укладач: Рак Л.В.

Назва рою: «Нічні кажани»

Ройовий клич:

Вперед, вперед і тільки  вперед,
На пошук козацької слави!

Ройове гасло: «Сила, істина, честь!»

Девіз:

«Душу-Богу, Життя-Батьківщині,
Серце-матері, Честь-Україні»


1. АНОТАЦІЯ

Та не втомимося ми, творячи добро. Ці слова сказав ще давньогрецький філософ Плутарх. Добрі вчинки приносять радість не тільки оточуючим людям, але і тому, хто їх робить. Без добра життя нещасне.

Одним з основних завдань Хустської ЗОШ  I-II ступенів  є формування у дітей  загальнолюдських  духовних цінностей та орієнтирів. Серед них - доброта, любов до ближніх, повага до навколишніх, етичні норми, прийняті суспільством. Працюючи над проектом «Роби добро і залучай до цього інших», учні намагались довести , що лише стремління до сяйва, високих ідеалів добра, справедливості, прагнення допомогти людям, бути їм потрібним, бути справедливим  робить людину значною.

Вся ідея проекту спрямовується на формування духовності, виховання учнів як громадянина, патріота своєї землі, виховання в учнів почуття патріотизму, шани і поваги до ветеранів війни, воїнів АТО, проведення уроків мужності, уроків-спогадів, уроків-пам’яті.

2. Довідкові відомості

Місце проведення: Хустська ЗОШ І-ІІ ступенів. вул., Слов’янська 4.

Адресна спрямованість: підтримка української армії, учасників АТО.

Час проведення: вересень 2018 - квітень 2019року.

Склад рою «Нічні кажани»:

Прізвище, ім'я

Рік народження

Клас

Обов'язки

Домашня адреса

1

Керечан Віктор

2004

9

Отаман

м. Хуст

2

Грабарь Ілля

2005

8

бунчужний

м. Хуст

3

Грица Максим

2005

8

джура

м. Хуст

4

Білик Олександр

2006

7

джура

м. Хуст

5

Білецька Вікторія

2004

8

берегиня

с. Рокосово

6

Штефуца Єва

2005

8

берегиня

м. Хуст

7

Ковальов Михайло

2006

7

джура

м. Хуст

8

Білецька Дарина

2005

8

джура

с. Рокосово


Зміст,  форми  та напрями діяльності

1. Виховний захід «День миру»

2. Захід « Літературно-музична композиція  «Повертайся живим!»» До Дня українського козацтва. (14 жовтня) і захисника України та Покрови Пречистої Богородиці, Покровительки Українського козацтва.

3. Виховний захід «Знай свої права і обов’язки»

4. Операція "Чисте подвір'я, вулиця, село, місто - чиста Українська земля".

5. Виховний захід «День Соборності України»

6. До 30 річниці виведення військ з Афгіністану був проведений виховний захід «Афганістан: героїзм крізь біль і сум»

7. Учнівська конференція до «80-річчя Карпатської України».

8. Інтелектуальна гра «Що?Де?Коли?» на історичну тематику.

9. Спортивна військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»).

  • Естафета з баскетбольним м’ячем;

  • смуга перешкод;

  • стрибки на скакалці;

  • перетягування канату.

10. В міжнародний День землі 22 квітня. Провели акцію «Прибери довкілля», «Подаруй квітку школі».

11. Змагання по спалюванню Дідуха.


Опис доброго діла

Перший рік упроваджується у шкільному житті Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). Вона стала невід’ємною складовою національно-патріотичного виховання учнівської молоді. Виховна система гри «Джура»включає в себе постійну роботу у школі протягом усього навчального року, дає можливість залучити до спільної дії учнів, педагогів, батьків, представників місцевого самоврядування та громадських організацій.

Виховна система гри «Джура» базується на козацьких і пластових традиціях. Така форма виховної роботи з учнівською молоддю є надзвичайно ефективною та актуальною, зважуючи на складні військово-політичні умови, що нині склалися в Україні. Високий рівень обороноздатності України може бути забезпечений не стільки новітніми зразками зброї, але, у першу чергу, високим рівнем патріотизму громадян, наявністю в них потрібних умінь та навичок із загально-військових дисциплін, вміння зберегти своє життя і здоров’я в умовах надзвичайної ситуації та військового конфлікту, надання першої допомоги, а головне – їхньої готовності захистити Україну від будь-якого агресора. Народ-патріот – непереможний.

Виховний проект «Роби добро і залучай до цього інших» реалізовувався в Хустській ЗОШ I-II ступенів протягом 2018 – 2019  навчального року та проходив як короткострокові заходи з підвищення рівня національно-патріотичного виховання учнів.

Мета: виховання громадянина-патріота, який володіє глибоким розумінням громадянського обов’язку, готовий у будь-який час стати на захист батьківщини, оволодівати військовими і військово-технічними знаннями, прагнути до фізичного вдосконалення, вивчати бойові традиції та героїчні сторінки історії українського народу.

1. «День миру».

21 вересня відбувся виховний захід до Дня миру. У виховному заході брав участь рій «Нічні кажани» у складі 8 учасників.

Мета: виховувати в учнів гуманізм,патріотизм, любов до свого народу, бажання жити та працювати у мирі, дружбі та злагоді.

2. Захід « Літературно-музична композиція «Повертайся живим!»» До Дня українського козацтва. (14 жовтня) і захисника України та Покрови Пречистої Богородиці, Покровительки Українського козацтва.

12 жовтня відбувся виховний захід «Зустріч з воїнами АТО». Рій «Нічні кажани» активно брав участь у цьому заході у складі 8 учасників.

Мета: виховувати глибокі патріотичні почут­тя, причетність і відповідальність за все, що від­бувається в країні, вдячність тим, хто віддав за неї життя, формувати активну громадянську позицію школярів щодо єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів, повагу, толерантність до інших народів, віру в краще майбутнє України.

3. Виховний захід «Знай свої права та обов’язки».

Мета: підвищити загальний рівень знань учнів з проблем прав людини та дитини, показати важливість знання дітьми своїх прав та обов’язків.

4. Операція "Чисте подвір'я, вулиця, село, місто - чиста Українська земля".

29 березня відбулася операція по прибиранню шкільного подвір’я, в якій учні впевнилися в тому, що чисте довкілля це запорука міцного здоров’я.

Мета: формування екологічної культури школярів, покращення стану довкілля, прагнення привернути увагу учнів до проблеми екології та охорони довкілля.

5. Виховний захід «День Соборності України».

22 січня відбувся виховний захід до Дня Соборності України  «Тільки в єдності наша сила!Тільки в єдності наша краса!». Де рій «Нічні кажани» успішно проявили себе як ведучі і патріоти рідного краю.

Мета: Поглибити знання учнів з історії виникнення свята Соборності України, ознайомити з цікавими фактами про Україну, виховувати патріотичні почуття та повагу до державної атрибутики, викликати інтерес до вивчення історії України.

6. До 30 річниці виведення військ з Афгіністану був проведений виховний захід «Афганістан: героїзм крізь біль і сум».

15 лютого відбулась зустріч з ветераном Афганістану Казанцевим  Олександром, під час зустрічі гість, на прикладі тих подій, пояснив учням цінність життя. У проведенні виховного заходу важливий вклад внесли учасники рою «Нічні кажани».

Мета: вшанувати пам’ять загиблих у афганській війні, згадати її дату початку та закінчення. Закріпити знання та отримати нові причини виникнення конфлікту в Афганістані, який переріс у десятилітню війну.

7. Учнівська конференція до «80-річчя Карпатської України».

15 березня відбулася учнівська конференція де рій «Нічні кажани» приготували доповідь, яка допомогла учням детальніше дізнатися про події того часу.

Мета:  ознайомити учнів з діяльністю А. Волошина на посаді президента Карпатської України, поглибити та конкретизувати знання учнів з новітньої історії України, довести, що українське державотворення – не випадкове явище, а закономірний процес, розвивати логічне мислення, уміння аргументувати свою думку, давати оцінку діяльності історичних осіб, сприяти формуванню національної самосвідомості учнів, їх історичної пам’яті, пов’язаної з державотворчими традиціями.

8. Інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?»  на історичну тематику.

22 березня відбулась інтелектуальна гра. У грі брали участь «Нічні кажани» які взяли на себе управління команди і привели їх до успіху.

Мета: активізувати знання з історії, причепити інтерес до вивчення предмету історія, виховувати патріотизм, почуття національної самосвідомості та громадської активності.

9. Спортивна військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»)

  • Естафета з баскетбольним м’ячем;

  • Смуга перешкод;

  • Стрибки на скакалці;

  • Перетягування канату.

9 квітня відбулась військово-патріотичне змагання між роями «Нічні кажани» і «Котигорошки» , де здобув перемогу  рій «Нічні кажани».

Мета:  виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції, здорового способу життя духовно багатої та фізично розвиненої особистості.

10. Акція «Подаруй квітку школі».

22 квітня у міжнародний День землі рій «Нічні кажани» і учні школи провели акцію «Подаруй квітку школі», де учні мали змогу самостійно посадити в шкільні клумби квітку яку подарували школі.

Мета: формування екологічної культури особистості та відповідальності за збереження природного середовища перед майбутніми поколіннями, активізація пізнавальної, творчої, просвітницької та трудової діяльності учнів, покращення зовнішнього озеленення навчального закладу.

11. Змагання по спалюванню Дідуха.

11 квітня пройшли змагання між командами «Котигорошки» та «Нічні кажани», в якій перемогу взяла команда «Нічні кажани».

Мета: популяризація українського символу, проаналізувати та систематизувати загальні відомості про Дідух, походження та семантику цього слова, традиції та вірування, пов’язані з його використанням.


 ПІДСУМКИ, ВИСНОВКИ, РЕКОМЕНДАЦІЇ

«Дитинство – це великий період життя, коли відбувається закладка основи моралі людини». Важко не погодитися з цим твердженням, тому що саме в дитинстві закладаються основи громадянськості та патріотизму, поваги до своєї історії, до людей.

Кропітка, багаторічна робота учнів та педагогів Хустської загальноосвітньої  школи І-ІІ ст., проведені заходи, свята, акції сприяли громадянському змужнінню школярів, допомогли учням зростати свідомими громадянами України. За цей час були створені дійсно дієві системи роботи щодо патріотичного і громадянського виховання підростаючого покоління.

Отже, організовуючи, на перший погляд, невеликі, але реальні справи у своїй школі, учні вчаться бути компетентними та відповідальними громадянами своєї держави, переповнюються оптимістичними почуттями за долю України, усвідомлюючи, що кожен з них і всі разом можуть зробити реальний внесок у розбудову своєї рідної Батьківщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора